Moje Rafaello

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

6 łyżek

1 łyżka

6 łyżek

1 łyżeczka

ciasto kokosowe:

4 sztuki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

100 gramów

1

masa budyniowo-migdałowa:

0.5 litra

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

60 gramów

1

poncz do biszkoptu:

5 łyżek

1

1 łyżeczka

2 łyżki

3 łyżki

0.5 opakowania

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka z cukrem ubijamy, dość długo. Powoli dodajemy po żółtku, a na samym końcu delikatnie mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy na wysmarowaną Kasią foremkę i pieczemy w temp.160-170 stopni ok. 30-35 minut.

Krok 2

Pozostawiamy do wystygnięcia i przecinamy gotowy biszkopt na pół. Biszkopty nasączamy ponczem.

Krok 3

CIASTO KOKOSOWE: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy mąkę z proszkiem następnie olejek i kokos.

Krok 4

Gotową masę wykładamy na foremkę, tą samą co biszkopt i pieczemy ok. 30 minut w temp.160-170 stopni.

Krok 5

MASA: Pół litra mleka gotujemy, w pół szklanki mleka rozpuszczamy cały budyń, żółtka, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego mleka.

Krok 6

Gotowy budyń musi ostygnąć.

Krok 7

Następnie łączymy go z kostką Kasi.

Krok 8

Od gotowej masy odkładamy 1/4 masy, a do reszty wsypujemy płatki migdałowe i wlewamy kilka kropel olejku migdałowego.

Krok 9

Masą migdałową przekładamy biszkopt, nakładamy drugą połowę biszkoptu i smarujemy tą odłożoną masą (bez migdałów).

Krok 10

Na wierzch biszkoptu posmarowanego masą kładziemy upieczone, ale ostudzone ciasto kokosowe, całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Moje Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Moje Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Moje Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Moje Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Moje Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Moje Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Moje Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej