Morele w cieście - VIDEO

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

144 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

środek:

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w misce.

Morele w cieście - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przełóż na stół i szybko zagnieć w kulkę.

Morele w cieście - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Morele umyj, osusz, rozetnij i wyjmij ze środka pestki. W środek każdej morelki włóż odrobinę marmolady.

Morele w cieście - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1 cm i wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 8 cm.

Morele w cieście - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wycięte kółka lekko rozwałkuj. Morele z marmoladką zawiń w ciasto i sklej jak knedle. Odstaw na 30 minut do zamrażarki.

Morele w cieście - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Morele w cieście - VIDEO - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Jerzy Trela

    Jerzy Trela , 27.08.2016

    Takie tam trele morele

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna K-b

    Anna K-b , 26.08.2016

    wyglądają kusząco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Szwarc

    Danuta Szwarc , 26.08.2016

    O przepraszam tyły nie rosną tylko zwiększają erotyczna powierzchnię użytkową .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Kaczanowska

    Miroslawa Kaczanowska , 26.08.2016

    Kto zaprasza?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Kartasiński

    Wiesław Kartasiński , 26.08.2016

    i tyły rosną?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Morele w cieście - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Morele w cieście - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Morele w cieście - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Morele w cieście - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Morele w cieście - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Morele w cieście - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Morele w cieście - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Morele w cieście - VIDEOMorele w cieście - VIDEO

Szukasz przepisu na prostą w przygotowaniu słodką przekąskę? Morele w cieście nie tylko dobrze smakują, ale i efektownie wyglądają. Sprawdzą się podane na deser lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Zmieszaj składniki na ciasto, na koniec dodając po jednym żółtku i ciągle mieszając. Ważne, by szybko zagnieść ciasto z powstałej masy i odłożyć je do schłodzenia na kilkanaście minut. Najlepiej owiń je wcześniej w papier do pieczenia lub folię spożywczą. Następnie przygotuj owoce. Jeśli nie masz moreli, zastąp je śliwkami, a wypiek będzie równie smaczny. Przekrojone morele, pozbawione pestek, wypełnij marmoladą – zdecyduj się na truskawkową, malinową lub śliwkową. Owoce połóż na środku małych okrągłych placków, uformowanych z ciasta, i zawiń w taki sam sposób jak knedle. Odstaw je na kilkadziesiąt minut do zamrażarki, a w tym czasie rozgrzej piekarnik. Kiedy morele w cieście się już upieką i lekko przestygną, oprósz je kakao lub cukrem pudrem. Ozdób talerz liśćmi mięty. Życzymy smacznego.