Orzechowe ciasteczka z kajmakiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

4 łyżki

2 szklanki

150 gramów

2 łyżeczki

0.5 szklanki

dodatkowo::

1 sztuka

24 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao i sól, odłóż na bok. W drugiej misce ubij miękką Kasię, cukier puder i cukier brązowy na puszystą masę. Dodaj żółtka jaj (białka odłóż na później), olejek waniliowy i maślankę.

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - Krok 1

Krok 2

Mieszaj powoli dodając suche składniki, aż do połączenia. Uformuj ciasto w kulkę, a następnie zawiń folią aluminiową i schłódź 45 minut w lodówce.

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180 st.C. Białka jaj lekko ubij. Orzeszki ziemne posiekaj i wsyp do miski. Z ciasta uformuj 2 wałki, jeden zostaw w lodówce, drugi potnij na 24 kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę. W każdej kulce zrób dołek umoczonym w oleju małym orzechem włoskim.

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - Krok 3

Krok 4

Brzegi ciasteczek mocz w ubitym białku, a następnie w posiekanych orzeszkach i układaj na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Orzechy zawiń folią aluminiową i połóż na środkach ciasteczek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut. Wystudź. (Z ciepłych ciastek wyjmij orzechy i wykorzystaj do przygotowania następnej partii ciastek.

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - Krok 4

Krok 5

Masę kajmakową zmiksuj, a następnie wlej do dołków w ciasteczkach. Odstaw do wystygnięcia.

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej