Orzechowe ciasteczka z kajmakiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

74 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

0.5 szklanki

0.25 łyżeczki

100 gramów

150 gramów

2 sztuki

2 łyżeczki

4 łyżki

200 gramów

1 sztuka

dodatkowo:

24 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao i sól, odłóż na bok. W drugiej misce ubij miękką Kasię, cukier puder i cukier brązowy na puszystą masę. Dodaj żółtka jaj (białka odłóż na później), olejek waniliowy i maślankę.

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - Krok 1

Krok 2

Mieszaj powoli dodając suche składniki, aż do połączenia. Uformuj ciasto w kulkę, a następnie zawiń folią aluminiową i schłódź 45 minut w lodówce.

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180 st.C. Białka jaj lekko ubij. Orzeszki ziemne posiekaj i wsyp do miski. Z ciasta uformuj 2 wałki, jeden zostaw w lodówce, drugi potnij na 24 kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę. W każdej kulce zrób dołek umoczonym w oleju małym orzechem włoskim.

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - Krok 3

Krok 4

Brzegi ciasteczek mocz w ubitym białku, a następnie w posiekanych orzeszkach i układaj na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Orzechy zawiń folią aluminiową i połóż na środkach ciasteczek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut. Wystudź. (Z ciepłych ciastek wyjmij orzechy i wykorzystaj do przygotowania następnej partii ciastek.

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - Krok 4

Krok 5

Masę kajmakową zmiksuj, a następnie wlej do dołków w ciasteczkach. Odstaw do wystygnięcia.

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowe ciasteczka z kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej