Orzeszki

- Krok 1Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z mielonymi orzechami, cukrem pudrem i miękką Kasią.
- Krok 2Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć.
- Krok 3Z ciasta formuj kulki wielkości włoskich orzeszków i układaj dość luźno na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Krok 4Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 10-15 minut.
- Krok 5Ostudzone ciasteczka sklejaj smarując spody marmoladą.
- Krok 6Na każdym orzeszku namaluj lukrowe serduszko.

Orzeszki
Lubisz drobne ciasteczka przełożone marmoladą? W takim przypadku upiecz orzeszki. To niewielkie kuleczki, które przygotowuje się z ciasta z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Są wyraziste w smaku i doskonale będą nadawać się na słodką przekąskę do kawy, a także jako deser po obiedzie. W wersji świątecznej do ciasta dodaj przyprawy korzenne, np. cynamon. Bardzo dobrze będzie się komponował z orzechowym aromatem i delikatną słodyczą. Z ciasta uformuj kulki i spłaszczaj je, albo przekrój na pół, tak by po upieczeniu łatwo było je ze sobą połączyć. Przestudzone ciasteczka sklej ze sobą. W tym celu użyj marmolady z róży, albo dowolnego, innego składnika. Sprawdzi się dżem truskawkowy, czekolada, a dla osób lubiących słodko-słone połączenia, dobrym rozwiązaniem będzie masło orzechowe. Na orzeszkach narysuj pisakiem cukierniczym dekoracje – serduszka, gwiazdki albo inne kształty, w zależności od okazji. W tym celu użyj także lukru albo polewy czekoladowej i nałóż na ciasteczka za pomocą szprycy. Upiecz orzeszki i spróbuj, jak wspaniale smakują.