Orzeszki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

100 gramów

240 gramów

60 gramów

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z mielonymi orzechami, cukrem pudrem i miękką Kasią.

Krok 2

Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Z ciasta formuj kulki wielkości włoskich orzeszków i układaj dość luźno na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Krok 4

Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 10-15 minut.

Krok 5

Ostudzone ciasteczka sklejaj smarując spody marmoladą.

Krok 6

Na każdym orzeszku namaluj lukrowe serduszko.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzeszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzeszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzeszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzeszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzeszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzeszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzeszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makowe ciasteczka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OrzeszkiOrzeszki

Lubisz drobne ciasteczka przełożone marmoladą? W takim przypadku upiecz orzeszki. To niewielkie kuleczki, które przygotowuje się z ciasta z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Są wyraziste w smaku i doskonale będą nadawać się na słodką przekąskę do kawy, a także jako deser po obiedzie. W wersji świątecznej do ciasta dodaj przyprawy korzenne, np. cynamon. Bardzo dobrze będzie się komponował z orzechowym aromatem i delikatną słodyczą. Z ciasta uformuj kulki i spłaszczaj je, albo przekrój na pół, tak by po upieczeniu łatwo było je ze sobą połączyć. Przestudzone ciasteczka sklej ze sobą. W tym celu użyj marmolady z róży, albo dowolnego, innego składnika. Sprawdzi się dżem truskawkowy, czekolada, a dla osób lubiących słodko-słone połączenia, dobrym rozwiązaniem będzie masło orzechowe. Na orzeszkach narysuj pisakiem cukierniczym dekoracje – serduszka, gwiazdki albo inne kształty, w zależności od okazji. W tym celu użyj także lukru albo polewy czekoladowej i nałóż na ciasteczka za pomocą szprycy. Upiecz orzeszki i spróbuj, jak wspaniale smakują.