Pałeczki z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

dekoracja:

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, Kasię, serek homogenizowany i cukier puder wymieszać.

Krok 2

Zagnieść ciasto, uformować kulę, odłożyć do lodówki na godzinę.

Krok 3

Po wyjęciu rozwałkować cienko na prostokąt o krótszym boku 20 cm.

Krok 4

Ciasto posmarować białkiem i posypać makiem.

Krok 5

Lekko przewałkować wałkiem, by mak wcisnął się w ciasto.

Krok 6

Ciąć na paski o szerokości 1 cm wzdłuż krótszego boku.

Krok 7

Pałeczki zwijać spiralnie i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.

Krok 8

Piec w gorącym piekarniku (180 st. C) na złoty kolor (ok. 20 min.).

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej