Pierzaste koguciki, kaczuszki, serduszka.

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 łyżki

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Przesiać mąkę, zrobić ciasto drożdżowe.

Krok 3

Gdy zacznie wyrastać, formować według własnej fantazji koguty, kaczuszki lub inne figurki.

Krok 4

Ułożyć je na blaszce. Tu jedna uwagą, bo zdaję sobie sprawę z tego, że ciężko jest samemu coś ładnego uformować, jednak jak nie mamy specjalnych foremek, to pozostaje nam tylko własna twórczość (jeśli całość potem polejemy lukrem, to defekty zostaną skorygowane). Specjalistyczne foremki oczywiście można kupić we własnym zakresie. Niemniej jednak jak ktoś nie ma dostępu do foremki to ulepione serduszko również będzie okazałe, szczególnie po polaniu lukrem! I udekorowane posypką ozdobną o czerwonym kolorze. Jednak wiadomo, że zrobi się lepsze wrażenie robiąc trudniejszy wypiek.

Krok 5

Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie wstawić do piekarnika.

Krok 6

Piec około 20 minut na złoty kolor.

Krok 7

Zające i baranki piec tak jak koguty (potrzebna będzie specjalna foremka).

Krok 8

Po upieczeniu figurki można polukrować (całość albo miejscami).

Krok 9

To najprostszy przepis na tego typu wypieki. Dodatkowo można użyć kupione już ciasto kakaowca lub samemu wymieszać dokładnie ciasto i kakao (nie zawsze są pożądane efekty).

Krok 10

Jeśli ktoś dobrze radzi sobie z czekoladą to również można cały wypiek pokryć czekoladą!

Krok 11

Z początku nie jest łatwo, ale z biegiem czasu wszystko idzie opanować i wyjdą takie cuda jak na załączonym zdjęciu.

Krok 12

Fantazjować przy tym można bez umiaru – wielkość, kształt, ostateczny wygląd – wszystko zależy od naszych inwencji twórczych! Powodzenia!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierzaste koguciki,  kaczuszki, serduszka. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierzaste koguciki,  kaczuszki, serduszka. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierzaste koguciki,  kaczuszki, serduszka. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierzaste koguciki,  kaczuszki, serduszka. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierzaste koguciki,  kaczuszki, serduszka. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierzaste koguciki,  kaczuszki, serduszka. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierzaste koguciki,  kaczuszki, serduszka. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chłodnik ogórkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej