Pyszne kruche ciasteczka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 dekagramów

4 szklanki

4 sztuki

1 szklanka

5 łyżeczek

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

200 gramów

polewa:

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło wraz z Kasią rozdrobnić za pomocą noża, a następnie wymieszać te składniki razem z przesianą mąką pszenną. W następnej kolejności dodać do tego cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, żółtka oraz cukier puder.

Krok 2

Smalec oraz gęstą śmietanę również dodać do pozostałych składników i całość bardzo dokładnie ugnieść na ciasto.

Krok 3

Ugniecione ciasto owinąć w folię i odstawić na około pół godziny do lodówki.

Krok 4

Po upływie tego czasu ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować.

Krok 5

Z rozwałkowanego ciasta wycinać za pomocą foremek ciasteczka, a następnie piec je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 przez około 10 -15 minut.

Krok 6

Upieczone ciasteczka polać zrobioną polewą i posypać ozdobami do ciasteczek.

Krok 7

POLEWA: W rondelku rozpuścić Kasię, a następnie dodać do tego cukier, kakao oraz wodę i całość zagotować.

Krok 8

Na koniec dodać do tego również gęstą śmietanę i całość bardzo dobrze wymieszać, ale już nie zagotować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej