Rogaliki kruche z kremem jagodowym

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 łyżeczka

0.5 szklanki

4 łyżki

20 dekagramów

0.5 szklanki

1 łyżka

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Przygotować krem jagodowy.

Krok 3

Do rondla wlać syrop klonowy i zagotować, dodać jagody i miód.

Krok 4

Wszystko gotować około 10 minut.

Krok 5

Wystudzić.

Krok 6

Zrobić ciasto.

Krok 7

Mąkę z proszkiem wymieszać i dodać margarynę i posiekać nożem.

Krok 8

Dodać śmietanę wymieszaną z cukrem.

Krok 9

Zagnieść jednolite ciasto i dobrze wyrobić.

Krok 10

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrajać niezbyt duże trójkąty.

Krok 11

U podstawy każdego nałożyć odrobinę kremu, zawinąć w rulonik i uformować półksiężyc zagniatając końce.

Krok 12

Blachę nasmarować tłuszczem, ułożyć rogaliki, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni )i piec na złoty kolor około 10-20 minut.

Krok 13

Po wyjęciu posypać jeszcze ciepłe pudrem. Należy zjeść jeszcze tego samego dnia, bo wtedy są najsmaczniejsze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki kruche z kremem jagodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki kruche z kremem jagodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki kruche z kremem jagodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki kruche z kremem jagodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki kruche z kremem jagodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki kruche z kremem jagodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki kruche z kremem jagodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej