Rolada makowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

masa:

70 dekagramów

20 dekagramów

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 szczypta

1 sztuka

polewa:

1 opakowanie

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 2

Gdy uzyskamy pianę, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.

Krok 3

Pieczemy biszkopt ok. 30 minut.

Krok 4

Gorący biszkopt "rolujemy" w kształt rolady (przy pomocy ręcznika).

Krok 5

Mielony mak sparzyć przegotowaną wodą.

Krok 6

Dodać do maku pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Krok 7

Gdy biszkopt ostygnie, odwijamy go i nakładamy masę makową, następnie zawijamy.

Krok 8

Czekoladę roztapiamy z mlekiem i polewamy roladę.

Krok 9

Następnie ozdabiamy kokosem lub innymi bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej