Ruska babka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ruska babka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

250 gramów

1 szczypta

3 sztuki

50

2 łyżki

1 pęczek

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie Następnie ostudź i przeciśnij przez praskę. Biały ser również przeciśnij i połącz z ziemniakami.

Krok 2

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Wytop boczek na patelni, dodaj cebulę, oprósz pieprzem. Fix Knorr wymieszaj z wodą oraz jajkami.

Krok 3

Przy użyciu miksera utrzyj masę ziemniaczano - serową. Podczas ucierania dodaj śmietanę, następnie cebulę i skwarki.

Krok 4

Teraz połącz obie masy ziemniaczane i wymieszaj delikatnie. Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Przełóż masę do formy i wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika na 45 minut. Pod koniec pieczenia zwiększ temp. do 180 st., aby babka zarumieniła się.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ruska babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ruska babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ruska babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ruska babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ruska babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ruska babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ruska babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ruska babka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej