Sałata z czerwoną fasolką i kukurydzą, bruschetta z suszonymi pomidorami

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1008.3 kJ / 241 Kcal | 12 % |
Tłuszcz | 8.6 g | 12 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 1.5 g | 8 % |
Węglowodany | 37.8 g | 15 % |
w tym cukry | 1 g | 1 % |
Błonnik | 5 g | - |
Białko | 7.5 g | 15 % |
Sól | 0.8 g | 13 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 137 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Sałatę umyć i osuszyć, po czym porwać na małe kawałki.
- Krok 2Zmiażdżyć praską czosnek i z połową czosnku wymieszać pokrojone drobno suszone pomidory, dodać margarynę Flora ProActiv, a następnie powstałą pastą posmarować kromki pieczywa.
- Krok 3Odsączyć z zalewy kukurydzę i połączyć z ugotowaną wcześniej czerwoną fasolą i sałatą.
- Krok 4Pozostałą część czosnku wymieszać z oliwą i dodać do warzyw, po czym wszystko delikatnie wymieszać.
- Krok 5Sałatkę spożywać z bruschettą na zimno lub na ciepło (zapiekając ją w piekarniku).
Przygotowanie
Posiłek jest dobrym źródłem potasu.