Sałatka z selera naciowego z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z selera naciowego z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

738 osób wydrukowało

Pobierz pdf

749 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łodygi selera obierz z włókien, pokrój na niewielkie kawałki pod skosem i sparz krótko we wrzącej wodzie – wystudź w lodzie.

Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Radicchio pokrój w grube paski, natkę posiekaj. Winogrona pokrój na połówki.

Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, majonezem oraz posiekaną natką.

Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - Krok 3

Krok 4

Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Nałóż do salaterki i posyp pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.

Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Henryka Wiśniewska

    Henryka Wiśniewska , 18.12.2019

    podoba mi się przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z selera naciowego z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciecierzyca ze szpinakiem
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z selera naciowego z czosnkiemSałatka z selera naciowego z czosnkiem

Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni selera naciowego? Przyrządź z niego pyszną sałatkę. Seler naciowy ma wyrazisty smak, dlatego będzie świetną bazą do przekąski z pomidorkami koktajlowymi i winogronami. Połącz go z sałatą radicchio – chrupiącą i lekko gorzkawą, która dzięki swojej fioletowej barwie doda sałatce atrakcyjnego wyglądu. Dołącz także dowolny niebieski ser pleśniowy – np. lazur albo gorgonzolę – oraz orzechy włoskie, które wspaniale podkreślą jego smak. Pamiętaj, by wcześniej uprażyć je na suchej patelni – dzięki temu będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przygotowanie sałatki zacznij od zblanszowania selera – sparz go wrzątkiem, a następnie wystudź w kostkach lodu albo bardzo zimnej wodzie. Obierz go także z włókien, a następnie pokrój i połącz z pozostałymi składnikami. Tuż przed podaniem przekąski przygotuj do niej gęsty sos czosnkowy na bazie majonezu. Sałatkę z selera naciowego z czosnkiem podawaj udekorowaną liśćmi roszponki albo rukoli. Doskonale będzie pasowała do niej świeża bagietka. Ten przepis udowadnia, że z kilku produktów można stworzyć smaczne i wykwintne danie.