Słodkie duszki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

170 gramów

1 łyżeczka

125 gramów

60 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

dekoracja:

1 łyżka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Kasię rozpuść w rondelku i wymieszaj z zimnym mlekiem i jajami.

Krok 2

Do sypkich składników dodaj płynne.

Krok 3

Wszystko wymieszaj łyżką.

Krok 4

Masę przekładaj łyżką do silikonowej formy na małe babeczki (7sztuk).

Krok 5

Piecz ok. 15 min w 200 st. C. Babeczki wyjmij z formy i odłóż do przestygnięcia.

Krok 6

Lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj na cienki placek. (Jeśli będzie kleił się do rąk, podsyp odrobinę cukrem pudrem).

Krok 7

Z babeczek zetnij czubki i odwróć babeczki do góry dnem.

Krok 8

Posmaruj wierzch marmoladą i przyklej ucięte czubki.

Krok 9

Z masy cukrowej wytnij obręczą koła o średnicy około 10cm i ułóż na babeczkach.

Krok 10

Uformuj duszki.

Krok 11

Z czarnego lukru zrób oczka i przyklej do duszków za pomocą syropu zrobionego z łyżki gorącej wody i łyżeczki cukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie duszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie duszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie duszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie duszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie duszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie duszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie duszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
ciasteczka maślane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej