Słodkie duszki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

173 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 mililitrów

170 gramów

1 sztuka

1 szczypta

125 gramów

1 łyżeczka

dekoracja:

500 gramów

0 gramów

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Kasię rozpuść w rondelku i wymieszaj z zimnym mlekiem i jajami.

Krok 2

Do sypkich składników dodaj płynne.

Krok 3

Wszystko wymieszaj łyżką.

Krok 4

Masę przekładaj łyżką do silikonowej formy na małe babeczki (7sztuk).

Krok 5

Piecz ok. 15 min w 200 st. C. Babeczki wyjmij z formy i odłóż do przestygnięcia.

Krok 6

Lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj na cienki placek. (Jeśli będzie kleił się do rąk, podsyp odrobinę cukrem pudrem).

Krok 7

Z babeczek zetnij czubki i odwróć babeczki do góry dnem.

Krok 8

Posmaruj wierzch marmoladą i przyklej ucięte czubki.

Krok 9

Z masy cukrowej wytnij obręczą koła o średnicy około 10cm i ułóż na babeczkach.

Krok 10

Uformuj duszki.

Krok 11

Z czarnego lukru zrób oczka i przyklej do duszków za pomocą syropu zrobionego z łyżki gorącej wody i łyżeczki cukru.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również