Śmietanowiec z malinami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

5 sztuk

0.5 szklanki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

krem:

1 opakowanie

0.5 litra

200 gramów

2 opakowania

masa:

2 łyżki

50 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić z Kasią i cukrem na puszystą masę. Dodać sok cytrynowy. Lekko mieszając, dosypywać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Krok 2

Ciasto piec ok. 45 min. w wyłożonej pergaminem tortownicy w 180°C. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.

Krok 3

Kremówkę ubić z cukrem, cukrem waniliowym i śmietan-fiksem.

Krok 4

Maliny gotować z cukrem 10 min., wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Masę odstawić.

Krok 5

Biszkoptowe blaty przełożyć stężałą masą i kremem.

Krok 6

Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również