Świąteczny tort orzechowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

3 łyżki

30 dekagramów

8 sztuk

1 szczypta

10 dekagramów

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka leciutko posolić i ubić na bardzo sztywną pianę. Z cukru i wody ugotować syrop "na nitkę".

Krok 2

Wciąż ubijać białka, wlewać do nich powoli gorący syrop, a następnie wsypać zmielone orzechy.

Krok 3

Masę podzielić na 3 części, przełożyć do 3 form (okrągłych) lub piec w 1 po kolei grubo natłuszczonych. Piec na "oko", aż zrobi się biszkopcik w 175 st.

Krok 4

W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, wstawić do niego miskę żaroodporną i ubijać w niej na parze żółtka z cukrem na puszysty krem, dodać kawę, a po przestygnięciu wetrzeć do niej Kasię i roztopioną czekoladę.

Krok 5

Gdy placki przestygną, przełożyć je kremem kawowym.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny tort orzechowyŚwiąteczny tort orzechowy

Jeśli zastanawiasz się, co podać na świąteczny deser, koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszny tort orzechowy przekładany kremem kawowym. By uzyskać krem, wystarczy ubite żółtka połączyć z mocną kawą, kostką do pieczenia oraz roztopioną gorzką czekoladą. Gdy biszkoptowe placki przestygną, przełóż je gotowym kremem, a potem lekko dociśnij. Pamiętaj, że do przygotowania ciasta możesz wykorzystać zarówno orzechy włoskie, jak i nerkowca czy ziemne. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić smak tortu, przełóż go dodatkową warstwą dżemu malinowego lub masą budyniową. Do dekoracji wypieku użyj ulubionych dodatków: migdałów, orzechów włoskich lub polewy czekoladowej. Dobrym pomysłem będzie także przyozdobienie wierzchu sezonowymi owocami, np. truskawkami, jagodami, malinami, wiśniami czy porzeczkami. Tort orzechowy doskonale sprawdzi się nie tylko podczas świąt. Serwuj go z powodzeniem również na inne okazje, takie jak urodziny czy rocznice. Pobierz listę składników i do dzieła! Życzymy smacznego.