Świąteczny tort orzechowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

30 dekagramów

3 łyżki

30 dekagramów

1 szczypta

20 dekagramów

4 sztuki

3 łyżki

1 szklanka

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka leciutko posolić i ubić na bardzo sztywną pianę. Z cukru i wody ugotować syrop "na nitkę".

Krok 2

Wciąż ubijać białka, wlewać do nich powoli gorący syrop, a następnie wsypać zmielone orzechy.

Krok 3

Masę podzielić na 3 części, przełożyć do 3 form (okrągłych) lub piec w 1 po kolei grubo natłuszczonych. Piec na "oko", aż zrobi się biszkopcik w 175 st.

Krok 4

W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, wstawić do niego miskę żaroodporną i ubijać w niej na parze żółtka z cukrem na puszysty krem, dodać kawę, a po przestygnięciu wetrzeć do niej Kasię i roztopioną czekoladę.

Krok 5

Gdy placki przestygną, przełożyć je kremem kawowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny tort orzechowyŚwiąteczny tort orzechowy

Jeśli zastanawiasz się, co podać na świąteczny deser, koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszny tort orzechowy przekładany kremem kawowym. By uzyskać krem, wystarczy ubite żółtka połączyć z mocną kawą, kostką do pieczenia oraz roztopioną gorzką czekoladą. Gdy biszkoptowe placki przestygną, przełóż je gotowym kremem, a potem lekko dociśnij. Pamiętaj, że do przygotowania ciasta możesz wykorzystać zarówno orzechy włoskie, jak i nerkowca czy ziemne. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić smak tortu, przełóż go dodatkową warstwą dżemu malinowego lub masą budyniową. Do dekoracji wypieku użyj ulubionych dodatków: migdałów, orzechów włoskich lub polewy czekoladowej. Dobrym pomysłem będzie także przyozdobienie wierzchu sezonowymi owocami, np. truskawkami, jagodami, malinami, wiśniami czy porzeczkami. Tort orzechowy doskonale sprawdzi się nie tylko podczas świąt. Serwuj go z powodzeniem również na inne okazje, takie jak urodziny czy rocznice. Pobierz listę składników i do dzieła! Życzymy smacznego.