Ciastka i ciasteczka - przepisy: proste, sprawdzone | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasteczka

62 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiasteczkaCiasteczka

Jaki jest sposób na doskonałą, słodką przekąskę? W zasadzie nie ma jednej recepty. Wszystko zależy od Twojego pomysłu, preferencji oraz zaangażowania. Wypróbuj na przykład ciasteczek. Odpowiednio kruche będą się rozpływać w ustach. Przygotowane ze sprawdzonych składników i przechowywane w suchym pojemniku mogą dłużej poleżeć. Jest ich tak dużo wariantów, że każdy znajdzie dla siebie coś pysznego i łatwego w przyrządzeniu. Na przykład proste ciasteczka z marmoladą upieczesz z ciasta na bazie mąki, jajek, margaryny i proszku do pieczenia. Opcjonalnie do masy dodaj olejek waniliowy. Nie zapomnij także o cukrze. Uformuj z nich dowolne kształty. Apetyczne będą prezentować się zarówno zwykłe kółka, jak i nietypowe gwiazdki. Jako dodatek wykorzystaj ulubiony, gęsty dżem. Jego smak jest zależny od Ciebie. Może to być wersja ze śliwkami, truskawkami lub dziką różą. Jeśli masz ochotę, zastąp go musem ze świeżych owoców, który przygotujesz samodzielnie. W tej roli sprawdzą się jabłka i rabarbar. Podsmażone na patelni z cynamonem lub wanilią rozpadną się. Aby uzyskać spójną konsystencję, dodaj do nich galaretkę. Poza tym ciekawą propozycją dla smakoszy słodkich przekąsek są ciasteczka z płatków owsianych. Wybrane płatki sprawią, że będą chrupiące. W zależności od tego jakich używasz, wcześniej sparz je gorącą wodą lub ciepłym mlekiem. Wypróbuj także błyskawicznych, które od razu można połączyć z jajkiem oraz przyprawami korzennymi (imbir, kardamon, goździki). Opcjonalnie do tego deseru dodaj bakalie lub suszone owoce. Śliwki będą miały charakterystyczny cierpki posmak, natomiast morele bardzo słodki. W roli słodkości powinny pojawić się także drożdżowe rogaliki. Do nich także jako nadzienie posłużą Ci powidła i dżemy z sezonowych owoców. Wymiennie możesz przygotowywać także pyszne kremy o dowolnym smaku. Uniwersalne są czekoladowe oraz waniliowe. Przyrządź je samodzielnie ze słodkiej śmietanki, margaryny do pieczenia oraz cukru. Dodaj do nich wybrany składnik, nadając im konkretny smak. Wypróbuj drobno zmielonych orzechów lub serków. Sprawdź nasze przepisy na ciastka i wybierz swój ulubiony.