Torcik Cytrynowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

18

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

masa cytrynowa:

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

poncz:

1 szklanka

1

1

1 łyżeczka

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

BISZKOPT: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej Kasią. Piec w temperaturze 170 st.C przez około 40 minut.

Krok 4

MASA CYTRYNOWA: Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchną masę. Utrzeć Kasię, po czym nie przerywając ucierania po trochę dodawać masę jajeczną. Z całości odłożyć 2 łyżki masy i dodać do niej kakao - dokładnie wymieszać. Do reszty dodać kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać.

Krok 5

PONCZ: Do szklanki zimnej wody dodać aromat cytrynowy i kwasek cytrynowy po czym dokładnie wymieszać.

Krok 6

Wystudzony biszkopt przeciąć wzdłuż. Zostawić trochę okruchów z biszkoptu. Nasączyć spód biszkoptu ponczem i posmarować masą cytrynową. Podobnie postąpić z wierzchem biszkoptu. Boki obsypać okruchami z biszkoptu. Udekorować brzegi ciasta masą z kakao i bok ciasta. Na wierzchu biszkoptu ułożyć ozdoby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik Cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik Cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik Cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik Cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik Cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik Cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik Cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej