Torcik galaretkowy z kaszą manną

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

1 opakowanie

masa:

3 łyżki

4 łyżeczki

2 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Przed wylaniem każdej kolejnej warstwy należy zaczekać, aby poprzednia stężała. Do mas i galaretek można dodawać owoce sezonowe lub z puszki. SMACZNEGO!!!!

Krok 3

Na stężałą galaretkę wylewamy masę kakaową. Kolejna warstwa to galaretka, potem jasna masa i ponownie galaretka.

Krok 4

Dno tortownicy wykładamy umoczonymi w płynnej galaretce biszkoptami. Biszkopty zalewamy warstwą tężącej galaretki (tą, co maczaliśmy biszkopty). Wstawiamy do lodówki.

Krok 5

Na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (około pół szklanki) żelatynę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao, druga pozostaje jasna.

Krok 6

Odstawiamy kaszę do ostygnięcia. Ucieramy mikserem Kasię. Do Kasi dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny i po 1 żółtku, cały czas ucierając.

Krok 7

Gotujemy na mleku kaszę manną. Do ciepłej kaszy wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej