Torcik jogurtowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

102 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

ciasto:

180 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

150 gramów

krem:

1 opakowanie

150 gramów

250 mililitrów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę i na przemian z mąką dodawaj do ucieranej masy.

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.

Krok 5

Piecz ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Krok 6

Przygotuj krem jogurtowy wg przepisu na opakowaniu.

Krok 7

Wyłóż na schłodzony spód. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp owocami.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Torcik jogurtowyTorcik jogurtowy

Połączenie jogurtowego kremu, puszystego biszkoptu oraz świeżych owoców jagodowych wykorzystasz do przygotowania pysznego, a jednocześnie prostego torciku. Dzięki zawartości malin, borówek i jagód sprawdzi się jako deser na letnie dni, będzie się także świetnie prezentował, gdy podasz go na przyjęciu. To idealna propozycja zwłaszcza dla tych, którzy preferują niezbyt słodkie wypieki. Przygotowanie torciku rozpocznij od upieczenia biszkoptowego spodu z mąki tortowej, kostki do pieczenia, jajek i cukru. Utrzyj tłuszcz z cukrem i żółtkami, a białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i na przemian z pianą dodawaj ją do jasnej, puszystej masy powstałej z kostki do pieczenia oraz żółtek. Ciasto przelej do tortownicy i piecz do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Masę na wierzch biszkoptu przyrządzisz na bazie jogurtu naturalnego, zmiksowanego z błyskawicznym kremem jogurtowym w proszku. Gotową rozsmaruj na wystudzonym blacie, a wierzch udekoruj dużą ilością owoców jagodowych. Torcik najlepiej podawaj lekko schłodzony.