Torcik jogurtowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

112 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

180 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

150 gramów

krem:

1 opakowanie

150 gramów

250 mililitrów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę i na przemian z mąką dodawaj do ucieranej masy.

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.

Krok 5

Piecz ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Krok 6

Przygotuj krem jogurtowy wg przepisu na opakowaniu.

Krok 7

Wyłóż na schłodzony spód. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Torcik jogurtowyTorcik jogurtowy

Połączenie jogurtowego kremu, puszystego biszkoptu oraz świeżych owoców jagodowych wykorzystasz do przygotowania pysznego, a jednocześnie prostego torciku. Dzięki zawartości malin, borówek i jagód sprawdzi się jako deser na letnie dni, będzie się także świetnie prezentował, gdy podasz go na przyjęciu. To idealna propozycja zwłaszcza dla tych, którzy preferują niezbyt słodkie wypieki. Przygotowanie torciku rozpocznij od upieczenia biszkoptowego spodu z mąki tortowej, kostki do pieczenia, jajek i cukru. Utrzyj tłuszcz z cukrem i żółtkami, a białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i na przemian z pianą dodawaj ją do jasnej, puszystej masy powstałej z kostki do pieczenia oraz żółtek. Ciasto przelej do tortownicy i piecz do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Masę na wierzch biszkoptu przyrządzisz na bazie jogurtu naturalnego, zmiksowanego z błyskawicznym kremem jogurtowym w proszku. Gotową rozsmaruj na wystudzonym blacie, a wierzch udekoruj dużą ilością owoców jagodowych. Torcik najlepiej podawaj lekko schłodzony.