Torcik makowy z brzoskwiniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

10 łyżek

10 łyżek

8 łyżek

2 łyżki

masa:

1 puszka

700 mililitrów

3 łyżki

3 opakowania

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: oddzielić żółtka od białek.

Krok 2

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, kolejno dodawać do jednym żółtku.

Krok 3

Oba rodzaje mąki wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z jajkami.

Krok 4

Przygotowane ciasto wlać do średniej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec 30 minut w temp. 200 stopni.

Krok 5

Ostudzić w formie.

Krok 6

Tak samo upiec drugi biszkopt.

Krok 7

Ostudzić, przekroić biszkopty.

Krok 8

Masa: brzoskwinie osączyć (sok zachować).

Krok 9

Kilka owoców zachować do przybrania, resztę pokroić w kosteczkę.

Krok 10

Połowę zalewy z brzoskwiń przelać do rondelka, zagotować.

Krok 11

Dodać żelatynę namoczoną uprzednio w zimnej wodzie, mieszać, aż się całkiem rozpuści.

Krok 12

Ostudzić, wymieszać z pokrojonymi owocami.

Krok 13

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu (najlepiej śmietanę podzielić na 3 porcje i oddzielnie ubijać). 

Krok 14

Placki przekładać śmietaną, na nią masę owocową.

Krok 15

Na wierzch też śmietanę i pozostawione brzoskwinie pokrojone w cieniutkie plasterki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik makowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik makowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik makowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik makowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik makowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik makowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik makowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej