Torcik malinowo-śmietankowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

25 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

0.3 szklanki

0.6 szklanki

6 sztuk

2 łyżeczki

1 szczypta

krem:

50 gramów

1 łyżka

250 gramów

0.5 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

2 szklanki

3 łyżki

600 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.

Krok 3

Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę, dodać do żółtek.

Krok 4

Delikatnie wsypać mąkę, wymieszać.

Krok 5

Dno formy o średnicy 26 cm wysmarować Kasią i oprószyć tartą bułką.

Krok 6

Ciasto wyłożyć do formy i wygładzić.

Krok 7

Piec przez 30 min. w temp. 180°C.

Krok 8

Wyjąć z piekarnika, studzić 10 min., wyjąć z formy i odstawić na 6 godz.

Krok 9

Przygotować masę: żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.

Krok 10

Migdały uprażyć na suchej patelni i wystudzić.

Krok 11

Ser wymieszać ze skórką cytrynową, syropem i cukrem waniliowym.

Krok 12

Śmietanę ubić na sztywno, 1/5 dodać do sera.

Krok 13

Sok cytrynowy wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do żelatyny. Podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści.

Krok 14

1/2 żelatyny dodać do sera, resztę do śmietany i wymieszać.

Krok 15

Maliny przebrać, opłukać i osuszyć.

Krok 16

Z połowy zrobić puree, dodać cukier puder i połączyć z 2/3 bitej śmietany.

Krok 17

Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krok 18

Zapach malinowy dodać do konfitur, wymieszać i 1/2 posmarować spód tortu.

Krok 19

Przykryć drugim blatem.

Krok 20

Posmarować pozostałą konfiturą.

Krok 21

Ser wyłożyć na drugi blat, przykryć trzecim i lekko docisnąć.

Krok 22

Wierzch i boki tortu posmarować śmietaną malinową.

Krok 23

Boki ozdobić migdałami, na wierzchu ułożyć maliny.

Krok 24

Udekorować rozetkami bitej śmietany i orzeszkami pistacjowymi.

Krok 25

Schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik malinowo-śmietankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik malinowo-śmietankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik malinowo-śmietankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik malinowo-śmietankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik malinowo-śmietankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik malinowo-śmietankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik malinowo-śmietankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

Zobacz również