Torcik mandarynkowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

206 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.75 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżeczka

1 puszka

2 opakowania

2 szklanki

3 szklanki

6 łyżek

3 opakowania

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzeć z cukrem.

Krok 2

Białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę.

Krok 3

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z żółtkami, połączyć z ubitymi białkami.

Krok 4

Ciasto nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 5

Piec 15 min w temp. 200ºC. Wystudzić.

Krok 6

Mandarynki osączyć z syropu i ułożyć na cieście (20 cząstek odłożyć).

Krok 7

Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką syropu.

Krok 8

Sok pomarańczowy podgrzać z pozostałym syropem.

Krok 9

Mieszając wlać rozpuszczony budyń i zagotować.

Krok 10

Kremem budyniowym przykryć mandarynki, wyrównać.

Krok 11

Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

Krok 12

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

Krok 13

Bitą śmietanę rozsmarować na kremie budyniowym.

Krok 14

Na wierzchu ułożyć szachownicę z herbatników z czekoladą i bez.

Krok 15

Pokroić, udekorować odłożonymi mandarynkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik mandarynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik mandarynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik mandarynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik mandarynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik mandarynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik mandarynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik mandarynkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej