Torcik orzechowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

432

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

12 sztuk

25 dekagramów

30 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

krem:

2 sztuki

0.75 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę.

Krok 2

Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao i kawę.

Krok 3

Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą.

Krok 4

Wylać na wysmarowaną Kasią tortownicę i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 5

Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.

Krok 6

Ciasto wystudzić, ostrym nożem o długim ostrzu przekroić na trzy tej samej wielkości krążki.

Krok 7

Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować. Przykryć drugim i nałożyć kolejną część kremu. Nałożyć ostatni krążek i całość oblać czekoladą, dekorując kremem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort w paski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej