Torcik rumowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

12 łyżek

12 łyżek

12 łyżek

2 łyżeczki

masa:

1 szklanka

5 dekagramów

2 sztuki

1 opakowanie

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: jajka ubić z cukrem, dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Krok 2

Wylać na tortownicę i upiec w temp. 170 stopni 20-30 min.

Krok 3

Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części.

Krok 4

1/3 część zostawić, a 2/3 części ciasta pokruszyć.

Krok 5

Masa: mleko, cukier, jajka, cukier waniliowy, Kasię zmiksować, a potem zagotować ciągle miesząc, gotować 1 min. Ostudzić.

Krok 6

25 dag Kasi utrzeć, dodać zimną masę, pokruszone ciasto oraz rum i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na pozostawione ciasto i wyrównać, odstawić do ostygnięcia (najlepiej do lodówki), gdy stężeje, polać polewą wg uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik rumowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik rumowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik rumowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik rumowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik rumowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik rumowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik rumowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również