Torcik "serce za serce"

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt biały:

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

biszkopt kakaowy:

3 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

biszkopt czekoladowy:

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.25 sztuki

dodatkowo:

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do kremu orzechowego dodałam zmielone orzechy włoskie.

Krok 2

Krem czekoladowy możemy modyfikować wg własnego pomysłu (czasem dodaję wiśnie w żelu własnej roboty, brzoskwinie z puszki, wiórki czekolady itd). Tym razem nie dodałam nic prócz 5 dkg miękkiej Kasi.

Krok 3

Do ozdobienia wykorzystałam sztuczny marcepan.

Krok 4

Biszkopty: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka mieszamy dokładnie w miseczce z proszkiem do pieczenia i octem, białka miksujemy z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem porcjami dodajemy przygotowane żółtka miksując, następnie dodajemy stopniowo mąkę miksując na wolnych obrotach.

Krok 5

Tak przygotowany biszkopt wykładamy na wysmarowaną Kasią i wysypaną bułka tartą (lub mąką) formę w kształcie serca.

Krok 6

Pieczemy w temp. 175* ok. 15-20 minut.

Krok 7

Podobnie postępujemy przy pieczeniu kolejnych biszkoptów.

Krok 8

Do biszkoptu kakaowego dodajemy 2 łyżki mąki zmieszane z 1 łyżką kakao.

Krok 9

Do biszkoptu z czekoladą na końcu dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę.

Krok 10

Biszkopty na torty piekę zawsze dzień wcześniej.

Krok 11

Jeden biszkopt układam na paterze, na której tort będzie podawany, nasączam (tym razem gorącą wodą z dodatkiem olejku migdałowego), na to jeden krem (część pozostawiam do obłożenia boków tortu i dekoracji), kolejny biszkopt, nasączam, na to krem drugi, kolejny biszkopt, nasączam.

Krok 12

Smaruję boki i wierzch tortu wybranym kremem. Ozdabiam wg własnego pomysłu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik "serce za serce" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik "serce za serce" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik "serce za serce" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik "serce za serce" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik "serce za serce" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik "serce za serce" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik "serce za serce" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort ADWOKATOWY
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej