Przepisy na Biszkopty
46 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Biszkopty
Ciasto biszkoptowe jest niezwykle uniwersalne i proste w przygotowaniu. Miękkie, o delikatnym słodkim posmaku, świetnie komponuje się ze wszystkimi rodzajami wypieków. Można je zjeść samodzielnie z wybranymi dodatkami w postaci np. owoców lub bitej śmietany. Dobrze sprawdza się także jako podstawa tortów i serników. Z łatwością połączysz je z dowolnymi smakami. Jest zwarte i nie kruszy się, więc wypieki są dzięki niemu spójne i bez problemu podzielisz je na porcje, a także wytniesz z niego różne kształty. Chociaż biszkopt można kupić gotowy, warto przygotować go samodzielnie. Potrzebujesz do tego składników, takich jak: mąka, cukier, jajka, proszek i margaryna do pieczenia. By stał się pulchny i miękki, należy dokładnie ubić jajka z cukrem. Przygotuj sztywną pianę z białek, a później stopniowo dodawaj do niej utarte z cukrem żółtka. Jeśli jednak korzystasz z miksera, rozdzielanie żółtek od jajek nie będzie konieczne. Ważne, by uzyskać efekt puchu. Dopiero do tak przygotowanych jajek możesz dodać pozostałe składniki. Masa na ciasto powinna być gładka i rozciągliwa. Upiecz ją w prostokątnej lub kwadratowej formie. Pamiętaj o tym, by przed pieczeniem blachę dokładnie posmarować na przykład margaryną i oprószyć bułką tartą – dzięki temu unikniesz przywierania ciasta do ścianek. A także z łatwością wyciągniesz je z formy. Podobną funkcję spełni papier do pieczenia. Gotowe ciasto trzeba pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Nie wyciągaj go od razu, nie otwieraj też drzwiczek podczas pieczenia. Jeśli chcesz zadbać o to, by nie wyschło, nasącz je po przestudzeniu, użyj do tego na przykład soku albo herbaty. Biszkopt świetnie sprawdzi się jako podstawa do sernika na zimno. Dobrze smakuje również przekładany słodkim kremem. Nadaje się równie dobrze do przygotowania rolady, np. czekoladowej z kemem malinowym. Prosty sposób na podanie biszkoptu to placek z galaretką. Jeśli myślisz o słodkiej przekąsce, to z masy biszkoptowej uformuj ciasteczka. Podawaj je z polewą czekoladową, kolorowymi drażami, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną lub lukrem. Koniecznie sprawdź nasze propozycje na biszkopty.








