Torcik z winogronami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

118

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

5 łyżek

0.5 sztuki

1

1 szklanka

krem:

2 opakowania

2 łyżki

0.25 litra

2 opakowania

1 szklanka

wierzch:

0.25 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier wsypać do teflonowego garnka. Stale mieszając drewnianą łyżką zrumienić na ogniu, a następnie dodać Kasię i 5 łyżek śmietanki. Doprowadzić do wrzenia. Nie przerywając mieszania, zdjąć z ognia, lekko schłodzić i wymieszać z płatkami migdałowymi i kukurydzianymi.

Krok 2

Delikatnie nałożyć masę do tortownicy wyłożonej folią aluminiową.

Krok 3

Galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić.

Krok 4

Śmietanę schłodzić i ubić ze szczyptą soli na sztywno.

Krok 5

Serek, wino i sok z cytryny wymieszać, dodać galaretkę, a gdy masa zacznie tężeć, wymieszać z ubitą kremówką.

Krok 6

Chłodną masę wyłożyć na chrupiący spód i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.

Krok 7

Winogrona maczać w białku i obtaczać w cukrze, przybrać nimi tort i... podawać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej