Tort

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt kakowy:

5 sztuk

5 łyżek

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

biszkopt kokosowy:

3 sztuki

100 gramów

0.5 szklanki

biszkopt orzechowy:

4 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

masa:

1 puszka

1 opakowanie

1 opakowanie

dodatki:

1 pęczek

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec biszkopty (dla lepszego efektu krążki powinny być różnych rozmiarów).

Krok 2

Masa: Na 300 ml soku ananasowego ugotować budyń.

Krok 3

Odstawić do wystygnięcia.

Krok 4

Ananasy pokroić w drobną kosteczkę (ok.  3/4 zawartości puszki).

Krok 5

Kasię utrzeć do białości i dodawać do niej po odrobinie budyniu.

Krok 6

Gdy powstanie jednolita masa, dodać odrobinę alkoholu i pokrojone ananasy.

Krok 7

Największy krążek (kakaowy) posmarować masą, na niego położyć krążek kokosowy, kolejno masa i ostatni krążek orzechowy.

Krok 8

Całość obficie wysmarować resztą masy. Na tzw. schodku poukładać winogrona.

Krok 9

Górę ozdobić wedle uznania. Może być winogronem lub pozostałymi krążkami ananasa. Należy pamiętać o naponczowaniu krążków (kakaowego i orzechowego) alkoholem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TortTort

Tort z trzema rodzajami biszkoptu i śmietankowo-ananasową masą – to elegancki, bogaty w różne smaki, a zarazem delikatny urodzinowy wypiek. Składa się z ciasta kakaowego, orzechowego i kokosowego. Masa do przełożenia całości przyrządzana jest na bazie soku ananasowego oraz budyniu, z dodatkiem pokrojonych drobno ananasów. Jest delikatnie kwaśna, waniliowa, a do tego bardzo kremowa. Powinno być jej dużo, ma posłużyć również do dekoracji tortu. Pokrywa się go białym słodkim kremem, a następnie ozdabia. Sprawdzą się do tego świeże owoce, na przykład winogrona, truskawki, ananasy czy brzoskwinie z puszki. Dobrą propozycją będą także bakalie, takie jak migdały, suszone morele, daktyle lub połówki orzechów włoskich. Można wykorzystać również różnego rodzaju kolorowe posypki oraz wiórki kokosowe. Podając tort podczas przyjęcia urodzinowego, nie zapomnij też o świeczkach. W przepisie znajdziesz informację, jak przygotować wypiek krok po kroku. Zainspiruj się! Spróbuj i podziel się z nami swoją opinią.