Tort adwokatowo - migdałowo - czekoladowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

342

4 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa 1:

1 opakowanie

200 mililitrów

100 mililitrów

masa 2:

1 szklanka

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

masa 3:

1 opakowanie

2 szklanki

4 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

dodatki:

1 puszka

1 opakowanie

biszkopt:

4 sztuki

0.75 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, chwilę ubijać. Następnie wrzucić oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wyrobić i wylać na blachę. Piec ok. 25 - 30 minut w 180 st. C

Krok 2

Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 krążki. Dwa nasączyć kawą.

Krok 3

Masa I: 3/4 brzoskwiń z puszki pokroić w kostkę. Adwokat i mleko zmieszać. Wsypać proszek ajerkoniakowy z torebki i miksować kilka minut. Na końcu wmieszać pokrojone brzoskwinie.

Krok 4

Krem wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptu (nasączony kawą) i przykryć drugim plackiem, również nasączonym kawą.

Krok 5

Masa II: mleko i cukier zagotować. Obie mąki rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Wlać do gotującego się mleka. Energicznie zmieszać i zdjąć z ognia. Kasię utrzeć i dodawać do niej stopniowo zimny budyń. Do powstałego kremu wrzucić migdały i wymieszać.

Krok 6

Krem wyłożyć na drugi krążek biszkoptu i przykryć trzecim plackiem (nie nasączać kawą!).

Krok 7

Masa III: mleko zagotować z cukrem, wsypać budyń. Ostudzić. Kasię utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń. Wsypać kakao. Krem rozsmarować na cieście, zostawiając trochę do udekorowania boków.

Krok 8

Owoce obrać, pokroić w plastry. Galaretkę przygotować wg przepisu, zostawić do ostygnięcia. Gdy będzie gęstnieć, zanurzać w niej owoce i układać w symetryczny wzór na torcie.

Krok 9

Boki ozdobić przyklejając na przemian plastry bananów i kiwi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort adwokatowo - migdałowo - czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort adwokatowo - migdałowo - czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort adwokatowo - migdałowo - czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort adwokatowo - migdałowo - czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort adwokatowo - migdałowo - czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort adwokatowo - migdałowo - czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort adwokatowo - migdałowo - czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto kokosowe
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej