Tort ADWOKATOWY

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

100 gramów

1 słoik

600 gramów

3 opakowania

3 opakowania

12 łyżek

1 łyżka

0.2 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

OZDOBA NA BOKI: 2 ŁYŻKI MORELOWEJ KONFITURY, 1-2 ŁYŻKI WÓDKI, 100g PŁATKÓW MIGDAŁOWYCH - WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ.

Krok 2

NA NADZIENIE: DŻEM LUB KONFITURY JAGODOWE, 200g ŚMIETANY KREMÓWKI, 1 PACZKA SMIETANFIXU, 1 PACZKA CUKRU WANILIOWEGO, 6 ŁYŻEK AJERKONIAKU (OSTROŻNIE DODAWAĆ AJERKONIAK, PO KAPCE I MIESZAĆ DELIKATNIE DREWNIANĄ ŁYŻKĄ).

Krok 3

DEKORACJA TORTU: 400g ŚMIETANY KREMÓWKI, 2 PACZKI ŚMIETANFIXU, 2 PACZKI CUKRU WANILIOWEGO, 6 ŁYŻEK AJERKONIAKU, GALARETKA AJERKONIAKOWA.

Krok 4

NA WIERZCH TORTU: 1 ŁYŻKA ŻELATYNY, MNIEJ NIŻ 1/2 SZKLANKI WODY, 1/2 SZKLANKI ADWOKATU. ŻELATYNĘ ROZPUŚCIĆ W WODZIE, DO TĘŻEJĄCEJ ŻELATYNY DODAJEMY AJERKONIAK I WYLEWAMY DELIKATNIE NA ŚRODEK TORTU.

Krok 5

BISZKOPT UPIEC Z 6 JAJ W TORTOWNICY O ŚR. 26 CM. Z JESZCZE CIEPŁEGO BISZKOPTU ODKROIĆ MOŻLIWIE JAK NAJCIEŃSZĄ GÓRNĄ WARSTWĘ, POSMAROWAĆ JĄ MASĄ Z PŁATKÓW MIGDAŁOWYCH, POKROIĆ NA 16 RÓWNYCH KAWAŁKÓW.

Krok 6

POZOSTAŁY JUŻ WYSTUDZONY BISZKOPT PODZIELIĆ NA 3 WARSTWY, DOLNY BISZKOPT POSMAROWAĆ KONFITURĄ JAGODOWĄ, DRUGA WARSTWĘ BISZKOPTU POSMAROWAĆ MASĄ ŚMIETANOWĄ NA NADZIENIE.

Krok 7

CAŁY TORT POSMAROWAĆ MASĄ ŚMIETANOWĄ NA DEKORACJĘ I UDEKOROWAĆ 16 ROZETAMI ZE ŚMIETANY, MUSZĄ BYĆ DUŻE I PRZYLEGAĆ ŚCIŚLE DO SIEBIE, NASTĘPNIE DOOKOŁA TORTU POPRZYKLEJAĆ TRÓJKĄTY MIGDAŁOWE OSTRYM KOŃCEM KOŃCZĄC W ROZECIE.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort ADWOKATOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort ADWOKATOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort ADWOKATOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort ADWOKATOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort ADWOKATOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort ADWOKATOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort ADWOKATOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej