Tort bananowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 opakowania

250 mililitrów

polewa:

100 gramów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.

Krok 3

Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny i szczyptę soli.

Krok 4

Ubić pianę z białek i połączyć z utartymi żółtkami i mąką.

Krok 5

Spód i boki tortownicy wysmarować margaryną.

Krok 6

Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.

Krok 7

Piec około 15 minut.

Krok 8

Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, odwrócić do góry dnem, wyjąć z tortownicy i posmarować rozgrzanym dżemem.

Krok 9

Budyń wymieszać z cukrem i 3 łyżkami mleka.

Krok 10

Resztę mleka zagotować, wlać budyń i gotować przez 1 minutę.

Krok 11

Budyń lekko ostudzić i rozsmarować na spodzie tortowym (posmarowanym dżemem).

Krok 12

Banany umyć, obrać ze skóry, pokroić na plasterki grubości 2 cm, skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na masie budyniowej.

Krok 13

Przygotować polewę czekoladową : czekoladę połamać na kawałki, skropić wodą lub mlekiem, dodać margarynę i rozgrzać na parze lub na małym ogniu.

Krok 14

Gdy czekolada się roztopi, wymieszać i od razu polać tort. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
13 osób ogląda przepis:
Knedle z truskawkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej