Tort bezowy zwany Powlova

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

6 sztuk

krem:

3 sztuki

0.75 szklanki

1 łyżka

wierzch:

1 opakowanie

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, dodając 30 dkg cukru, po ubiciu dodać 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 1 łyżkę octu.

Krok 2

Wyłożyć pianę na blachę wyłożoną papierem, nadając pianie kształt koła.

Krok 3

Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 5 minut. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny.

Krok 4

Studzić w uchylonym piekarniku.

Krok 5

KREM: 3 jaja utrzeć z jedną szklanką cukru. Dodać do jaj jedną łyżkę mąki krupczatki i zaparzyć to wszystko 3/4 szklanki wrzącego mleka. Gotować na małym gazie, aż masa zgęstnieje.

Krok 6

Po ostudzeniu dodawać po trochu tej masy do utartej na puch jednej kostki Kasi.

Krok 7

Połączyć razem.

Krok 8

Krem wyłożyć na bezę, przybrać owocami wymieszanymi z galaretką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej