Tort bezowy zwany Powlova

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

30 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

krem:

3 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

0.75 szklanki

1 sztuka

wierzch:

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, dodając 30 dkg cukru, po ubiciu dodać 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 1 łyżkę octu.

Krok 2

Wyłożyć pianę na blachę wyłożoną papierem, nadając pianie kształt koła.

Krok 3

Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 5 minut. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny.

Krok 4

Studzić w uchylonym piekarniku.

Krok 5

KREM: 3 jaja utrzeć z jedną szklanką cukru. Dodać do jaj jedną łyżkę mąki krupczatki i zaparzyć to wszystko 3/4 szklanki wrzącego mleka. Gotować na małym gazie, aż masa zgęstnieje.

Krok 6

Po ostudzeniu dodawać po trochu tej masy do utartej na puch jednej kostki Kasi.

Krok 7

Połączyć razem.

Krok 8

Krem wyłożyć na bezę, przybrać owocami wymieszanymi z galaretką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort bezowy zwany Powlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort bezowy zwany Powlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort bezowy zwany Powlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort bezowy zwany Powlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort bezowy zwany Powlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort bezowy zwany Powlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort bezowy zwany Powlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej