tort czarnolas

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

266

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

4 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

50 dekagramów

20 dekagramów

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

1 opakowanie

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ucieramy na pianę z 7 łyżeczkami cukru oraz startą skórką z cytryny. Mąkę tortową łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę bezpośrednio przesiewamy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy. Formę wieńcową o średnicy 24 cm natłuszczamy, oprószamy tartą bułką i przelewamy ciasto do formy.

Krok 2

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w temp. około 200 stopni C.

Krok 3

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i studzimy.

Krok 4

Zagotowujemy sok z cytryny z pozostałym cukrem.

Krok 5

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy wodą, zagęszczamy sos cytrynowy, gotujemy, przelewamy do miski i studzimy.

Krok 6

Ubijamy 1/2 pojemnika śmietany i mieszamy z wystudzonym sosem cytrynowym.

Krok 7

Ciasto kroimy na 3 lub 4 płaty.

Krok 8

Dolny płat smarujemy marmoladą cytrynową, przykrywamy następnym płatem i smarujemy kremem cytrynowo - śmietanowym.

Krok 9

Trzeci płat też smarujemy kremem i przykrywamy ostatnią warstwą.

Krok 10

Resztę śmietany ubijamy z cukrem waniliowym i zagęszczaczem.

Krok 11

Połowę śmietany przekładamy do szprycki z okrągłą końcówką, a pozostałą ubitą śmietaną smarujemy po wierzchu naszego tortu i dekorujemy masą ze szprycy i posypujemy startą skórką cytrynową...

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej