Tort czekoladowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

90

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

150 gramów

25 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę, miód i kakao.

Krok 2

Rozpuścić czekoladę z Kasią, ostudzić i dodać masę z żółtek. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy, delikatnie wymieszać.

Krok 3

Upiec w temp. 180 C przez 15 min. Tort można podawać z bitą śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekana soczewica
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort czekoladowyTort czekoladowy

Tort czekoladowy jest ciastem, które doskonale sprawdzi się podczas specjalnych uroczystości takich, jak chociażby imieniny, urodziny czy rocznice. Jego podstawę stanowi biszkopt, który przygotowuje się z jajek, mąki tortowej, mąki ziemniaczanej, cukru pudru oraz proszku do pieczenia. Gotowe ciasto należy wlać na blachę nasmarowaną tłuszczem i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Jeżeli nie jesteś pewien, czy biszkopt jest już gotowy, włóż w niego pod koniec pieczenia wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie sucha, oznacza to, że ciasto się upiekło. Najlepiej kroić je przy pomocy długiego, gładkiego noża. Kolejnym etapem jest nasączanie biszkoptu, dzięki czemu stanie się odpowiednio wilgotny. Poncz możesz przyrządzić na bazie wody, cukru oraz soku z cytryny. Kolejnym etapem jest przygotowanie masy czekoladowej. Równie dużą popularnością cieszy się też orzechowa, kokosowa czy truskawkowa. Całość serwuj udekorowaną owocami – mogą to być maliny, truskawki, borówki lub wiśnie. Tort będzie się też wspaniale prezentował przystrojony listkami mięty. Smacznego.