Tort czekoladowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij
Tort czekoladowy

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 szczypta

20 dekagramów

1 opakowanie

15 dekagramów

10 dekagramów

krem:

3 opakowania

0.75 litra

1 sztuka

0.5 sztuki

4 łyżki

poncz:

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

dodatki:

2 sztuki

3 łyżki

5 dekagramów

1

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Jajka ubijamy na sztywno całe z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodajemy szczyptę soli.

Krok 2

Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą przez sitko mąkę zwykłą i ziemniaczaną.

Krok 3

Delikatnie mieszamy w jednym kierunku.

Krok 4

Wlewamy ciasto do formy i pieczemy.

Krok 5

Krem: Gotujemy budynie z dodatkiem 2 łyżek cukru i studzimy.

Krok 6

Masło i Kasię ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i powoli po 1 łyżce ostudzony budyń. Ucieramy na gładki krem.

Krok 7

Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy ponczem.

Krok 8

Krem dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i rozsmarowujemy na samym dole. Przykrywamy drugim plastrem biszkopta i nakładamy kolejną warstwę kremu, a na nią pokrojone w plasterki banany. Przykrywamy ostatnim płatem biszkopta i trzecią częścią rozsmarowujemy wierzch i brzegi tortu.

Krok 9

Ozdabiamy polewą, kolorowymi cukiereczkami i uprażonymi z dodatkiem cukru na patelni orzechami i migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort czekoladowyTort czekoladowy

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich podczas ważnej rodzinnej uroczystości, przygotuj tort czekoladowy. Ważne, aby wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania miały temperaturę pokojową. Tort ten, zamiast klasycznej masy czekoladowej, może wypełniać karmelowa, śmietanowa, kawowa lub truskawkowa. Należy go piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C. Biszkopt najlepiej kroić po jego wystygnięciu przy pomocy noża oraz nitki. Natnij brzegi ciasta na równym poziomie na głębokości około 1,5 centymetra, a w nacięcie włóż nitkę, skrzyżuj ją i pociągnij zdecydowanym ruchem oba końce. Ciekawą alternatywą dla klasycznego tortu czekoladowego jest jego wersja bazująca na naleśnikach. Do składników niezbędnych do ich przygotowania takich, jak mąka, proszek do pieczenia, cukier, olej oraz mleko dodaje się wtedy kakao i smaży. Na koniec każdego naleśnika przekłada się bitą śmietaną. Całość możesz polać roztopioną czekoladą i udekorować wybranymi owocami: malinami, truskawkami, czereśniami i borówkami. Podawaj z listkami mięty.