Tort Czekoladowy "Myszka Miki"

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

9 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

masa kokosowa:

5 sztuk

1 szklanka

15 dekagramów

1 łyżka

masa:

2.5 szklanki

1 szklanka

5 sztuk

1 opakowanie

2 opakowania

3 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

9 białek ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. Ubijając dodawać cukier. Następnie dodać żółtka. Wmieszać delikatnie mąkę krupczatkę złączoną wcześniej z kakaem i proszkiem do pieczenia. Piec ok 1 godz. 20 minut w dużej tortownicy.

Krok 2

Wkładka kokosowa: 5 białek, 1 szkl. cukru pudru, 15 dag kokosu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 5 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wmieszać delikatnie kokos, mąkę i proszek do pieczenia, piec ok 30 minut.

Krok 3

Masa: 2,5 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 5 żółtek, 1 cukier waniliowy, 2 kostki Kasi, 3 łyżki mąki krupczatki (z czubkiem) czekolada gorzka, czekolada mleczna pokrojona w kostkę i 2 szklanki mleka - zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 4

Żółtka ubić mikserem z mąką. Dodać 0,5 szkl. mleka i ubijać. Ubitą masę wlać do wrzącego mleka i zagotować, ciągle mieszając, wystudzić.

Krok 5

2 kostki Kasi utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Ucierać. Na koniec rozpuścić w 2 łyżkach mleka gorzką czekoladę i dodać do masy, dalej ucierając. Można dodać do masy spirytus.

Krok 6

Poncz: w 1/2 litra wody zaparzyć mocną herbatę, dodać 5 łyżek spirytusu, sok z 1/2 cytryny i 4 łyżki cukru. Ciasto przekroić na 3 krążki, nasączyć je ponczem.

Krok 7

Krem podzielić na 3 części. Przełożyć masą. Do masy wsypać czekoladę mleczną pokrojoną w kostkę. Polać polewą lub przybrać według uznania.

Krok 8

Ułożenie tortu: biszkopt - masa - wkładka kokosowa - masa - biszkopt - masa - biszkopt; jeśli chcemy zrobić "myszkę" musimy dodatkowo upiec w zwykłej brytfance biszkopt ciemny z 8 jajek i wkładkę kokosową.

Krok 9

Przekładamy tak samo jak tort. Uszy "myszki" łatwo jest odbić przy pomocy małej miseczki i delikatnie wykroić. Kokardę odbijamy za pomocą przyłożenia tortownicy, tak, aby kokarda była dopasowana do myszki. Reszta dekoracji według uznania. Przy pomocy kolorowych cukiereczków :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Czekoladowy "Myszka Miki" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Czekoladowy "Myszka Miki" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Czekoladowy "Myszka Miki" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Czekoladowy "Myszka Miki" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Czekoladowy "Myszka Miki" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Czekoladowy "Myszka Miki" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Czekoladowy "Myszka Miki" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej