Tort czekoladowy z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

24 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

6 sztuk

20 dekagramów

1 opakowanie

5 dekagramów

1 szczypta

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

krem:

500 gramów

300 gramów

75 gramów

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: tortownicę średnicy 24 cm wysmarować Kasią i wyłożyć pergaminem.

Krok 2

Żółtka ubić z 2/3 cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Krok 3

Białka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą, dodać przesiane oba rodzaje mąki, kakao i na koniec - ostudzoną i roztopioną Kasię.

Krok 4

Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z tortownicy i przekroić na dwa krążki (najlepiej następnego dnia).

Krok 5

Krem: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić, stale mieszając. Po lekkim przestudzeniu połączyć z miękkim masłem, wymieszać na gładką masę, ostudzić, wstawić na noc do lodówki.

Krok 6

Następnego dnia ubić masę mikserem. Krążki ciasta nasączyć sokiem wiśniowym, jeden krążek posmarować kremem (1/3 kremu zostawić), ułożyć na nim wiśnie, przykryć drugim krążkiem. Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałym kremem i udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej