Tort Delicja

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

9 łyżek

20 dekagramów

1 szklanka

1 dekagram

krem:

2 sztuki

0.5 szklanki

2 opakowania

3 szklanki

1 opakowanie

wierzch:

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 szklanka

3 łyżki

poncz:

1 szklanka

25 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać 9 łyżek zimnej wody, nadal ucierając, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Piec na słomkowy kolor. Po ostudzeniu przekroić na 2 części.

Krok 3

KREM: Budynie ugotować z 3 szklankami mleka. Ostudzić.

Krok 4

Kasię utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puszysty krem, dodawać po łyżce budyniu, aż do skończenia składników.

Krok 5

PONCZ: 1 szklanka dobrego naparu z herbaty, kieliszek rumu, 1 łyżka cukru, sok z połowy cytryny.

Krok 6

Ananasa pokroić na kawałki. Pozostały sok podgrzać, dodać 2 łyżeczki żelatyny, pozostawić do przestudzenia.

Krok 7

TORT: Biszkopt nasączyć ponczem, posmarować dżemem, dodać krem, na krem ananasa, położyć biszkopt, nasączyć ponczem, posmarować kremem, na krem poukładać biszkopty nasączone w naparze, w puste miejsca dać ananasa, zalać tężejącą galaretką, boki posmarować ubitą śmietanką. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Delicja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Delicja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Delicja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Delicja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Delicja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Delicja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Delicja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort orzechowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej