Tort Dobos

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

151

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij
Tort Dobos

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

20 dekagramów

7 sztuk

1 szczypta

1 opakowanie

2 łyżeczki

0.5 szklanki

5 dekagramów

0.5 sztuki

krem:

28 dekagramów

20 dekagramów

1

1 szczypta

5 dekagramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

3 dekagramy

wierzch:

250 gramów

0.5 sztuki

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sposób przyrządzania: żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą.

Krok 2

Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórką cytrynową.

Krok 3

Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Krok 5

Posmaruj Kasią spód tortownicy.

Krok 6

Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy).

Krok 7

Odłóż do ostygnięcia.

Krok 8

Zrób masę: cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier).

Krok 9

Zagotuj, ostudź.

Krok 10

Kasię utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym.

Krok 11

Dodaj rum i cukier waniliowy.

Krok 12

Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim.

Krok 13

Boki tortu także posmaruj kremem.

Krok 14

Resztę masy włóż do lodówki.

Krok 15

Zrób glazurę: skarmelizuj cukier, wymieszaj z sokiem cytrynowym.

Krok 16

Polej wierzch tortu, ozdób resztą masy i pralinkami.

2

Opinie o przepisie

  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 24.03.2016

    Najlepsza będzie tortownica o średnicy ok. 24 cm.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Mochort

    Zofia Mochort, 12.03.2016

    JAKA DUZA TORTOWNICA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej