tort domek

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

344

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1.5 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

3 łyżki

masa 1:

1 opakowanie

20 dekagramów

20 dekagramów

4 sztuki

masa 2:

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto wykonać z 6 jajek, cukru i cukru waniliowego, mikserem wykonać gładką masę, ok. 10 min. miksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i rozpuszczonej margaryny Kasia, piec w tortownicy.

Krok 2

Masa I orzechowa: białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru pudru, na koniec orzechy zmielone-włoskie lub laskowe. Postawić garczek z masą na drugim z gotującą się wodą na ok. 5-10mim. Opcjonalnie można dodać olejek rumowy, odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

Masa II czekoladowa: 4 żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, ubić, dodać śmietanę, cacao i wodę zagotować na drugim garnku, ostudzić. Kasię utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru i dodać stopniowo ugotowaną masę.

Krok 4

Sposób przekładania tortu: od dołu wafel (małymi oczkami do góry), masa czekoladowa, biszkopt, masa czekoladowa, wafel, masa orzechowa(całość), biszkopt, masa czekoladowa, wafel, masa czekoladowa, ja wykonałam taką masę jeszcze raz bez cacao do ozdobienia tortu, wykonania domku i wyrównania. Wiórki kolorowe i ozdobne elementy kupiłam w sklepie:)

Krok 5

Domek wykonałam z upieczonego z połowy porcji biszkoptu i wafla oraz białej masy i małej paczki herbatników LU oraz kolorowych lentilek m&m's i pisaków.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej