Tort jagodowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

0.75 szklanki

2 łyżki

krem:

1 szklanka

700 mililitrów

2 opakowania

0.5 szklanki

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu, aż powstanie jednolita masa.

Krok 2

Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek.

Krok 3

Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni C.

Krok 4

Studzimy i kroimy na dwa blaty.

Krok 5

Budyń studzimy.

Krok 6

Kasię ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Krok 7

Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy.

Krok 8

Odkładamy 5 łyżek masy.

Krok 9

Odkładamy dwie łyżki jagód, a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej.

Krok 10

Dokładnie mieszamy.

Krok 11

Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem.

Krok 12

Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami.

Krok 13

Całość zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczamy ją w 750 ml wody).

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort jagodowyTort jagodowy

Tort jagodowy to pełen różnorodnych smaków wypiek. Znajdziesz w nim puszysty kakaowy biszkopt, aksamitny krem budyniowy o waniliowym smaku, świeże owoce oraz kolorową galaretkę. Takie ciasto prezentuje się efektownie i jeszcze lepiej smakuje – upiecz je i sprawdź! Zacznij od przygotowania biszkoptu – połącz dokładnie wszystkie składniki, uważając na delikatną pianę z białek, a następnie upiecz ciasto. W tym czasie możesz już ugotować budyń, ponieważ do przyrządzenia kremu powinien być schłodzony. Biszkopt także przestudź i przetnij na dwa równe blaty, używając w tym celu cienkiego noża albo nici. Utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem, dodając stopniowo po łyżce budyniu. Dorzuć do niej większość owoców i przełóż ciasto. Na koniec górny blat posmaruj resztą kremu, posyp jagodami i wylej na nie tężejącą już galaretkę o smaku owoców leśnych. Odłóż do lodówki i podawaj! Tort jagodowy pasuje na różne okazje, także jako eleganckie ciasto urodzinowe lub imieninowe. Przygotuj go dla kogoś bliskiego.