Tort kokosowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto kokosowe:

10 sztuk

400 gramów

6 łyżek

2 łyżki

2 szklanki

1 szczypta

masa kokosowa:

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 litra

5 łyżek

0.25 szklanki

1 łyżka

dekoracja:

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i proszkiem. Następnie dodać do białek i delikatnie wymieszać.

Krok 2

Tortownicę wysmarować Kasią. Ciasto piec w 180 stopniach przez 30 minut.

Krok 3

Masa kokosowa: Część mleka odlać i rozmieszać w nim budyń wraz z jedną łyżką mąki.

Krok 4

Resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń. Po ugotowaniu wystudzić.

Krok 5

Miękką Kasię utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać likier.

Krok 6

Po wystudzeniu ciasta przekroić je na trzy placki. Każdy smarować masą. Na końcu posmarować wierzch i boki ciasta. Ozdobić, np. wiśniami z syropu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej