Tort Kubuś Puchatek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

409

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1.5 szklanki

8 łyżek

1 łyżeczka

masa cytrynowa:

2 opakowania

1 opakowanie

0.75 szklanki

3 sztuki

3 sztuki

1.5 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

masa śmietanowa:

700 mililitrów

2 łyżki

4 łyżeczki

masa cukrowa:

80 dekagramów

50 gramów

4 łyżeczki

70 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek dodać szczyptę soli. Ubić. Gdy piana będzie sztywna, dodać cukier. Ubijać. Wrzucać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Piec ok 40 min. w 180 stopniach.

Krok 3

Biszkopty podzielić na pół. Z dwóch wyciąć głowę Kubusia.

Krok 4

Masa cytrynowa: wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić wodą do 2.5 szkl. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. W 1/2 szkl. wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartą Kasią.

Krok 5

Masa śmietankowa: schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuścić żelatynę.

Krok 6

Masa cukrowa: zalać żelatynę zimną wodą i odstawić, do garnka wlać wodę i żelatynę, wsypać glukozę. Dodaj Kasię i gdy się rozpuści, dodać cukier puder stopniowo.

Krok 7

Gotową masę wałkujemy na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Dodać barwniki spożywcze.

Krok 8

Przełożenie tortu: biszkopt- masa śmietankowa- biszkopt- masa cytrynowa- biszkopt- masa śmietankowa- biszkopt- masa cytrynowa- masa cukrowa. Należy cały tort posmarować kremem, aby masa cukrowa nie miała kontaktu ze śmietaną, ponieważ się rozpuści. Udekorować :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Kubuś Puchatek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Kubuś Puchatek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Kubuś Puchatek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Kubuś Puchatek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Kubuś Puchatek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Kubuś Puchatek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Kubuś Puchatek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej