Tort lalka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

8 sztuk

1.5 szklanki

0.3 szklanki

2 łyżeczki

4 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

masa czekoladowa:

1.5 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

0.3 szklanki

1 słoik

2 łyżki

20 dekagramów

masa marcepanowa:

4 łyżeczki

3 łyżeczki

100 gramów

1 opakowanie

60 dekagramów

70 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt upiec w tortownicy o śr.26 cm i małej formie babki(sukienka lalki).

Krok 2

Budyń ugotować w 2 szkl. mleka.

Krok 3

Capucinno rozpuścić razem z budyniem i cukrem.Wystudzić.

Krok 4

Kasię utrzeć na puch, dodawać po trochu masy budyniowej, dodać kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.

Krok 5

Biszkopt i babkę przeciąć na trzy blaty, nasączyć i posmarować pierwszy biszkopt dżemem na to krem czekoladowy i kolejne warstwy.

Krok 6

Każde osobno(tortownica i babka).

Krok 7

Wierzch każdego z nich posmarować cienką warstwą masy.

Krok 8

Przygotować masę marcepanową(opisana jest w moim przepisie "Torcik walentynkowy")i każde z osobna pokryć masą marcepanową.

Krok 9

Lalkę postawić na okrągłym spodzie. Dowolnie udekorować.Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort lalka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort lalka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort lalka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort lalka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort lalka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort lalka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort lalka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort lalkaTort lalka

Tort „lalka” to doskonały wypiek na urodziny. Jest dość pracochłonny, jednak efekt końcowy naprawdę robi wrażenie i z pewnością spodoba się małej solenizantce oraz gościom. Czekoladowy biszkopt upiecz w dwóch formach: w klasycznej tortownicy oraz małej foremce na babkę – w ten sposób stworzysz sukienkę lalki. Podziel ciasta na krążki i przełóż je kremem budyniowo-czekoladowym. Urozmaicisz jego smak, dodając czekoladowe cappuccino, a słodycz ciasta i masy przełamiesz dzięki warstwie porzeczkowego dżemu albo powideł śliwkowych. Wspaniale skomponują się one z pozostałymi składnikami i dodadzą tortowi wyrazistości. Ułóż ciasto tak, by powstał kształt sukienki, a w razie potrzeby przytnij. Wyłóż je białym marcepanem. Z masy cukrowej przygotuj detale, m.in. falbany i kwiatki. Sprawdzą się różnorodne dekoracje do ciast, np. jadalne perełki. Na koniec umieść w cieście lalkę i połącz ją z górką warstwą za pomocą masy lub marcepanu. Upiecz urodzinowy tort „lalka” dla kogoś wyjątkowego i spraw mu radość!