Tort makowy z wiśniami z nalewki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

15 dekagramów

2 łyżki

12 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

20 dekagramów

10 dekagramów

poncz:

0.5 szklanki

3 łyżki

krem:

30 dekagramów

400 mililitrów

30 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

Krok 3

Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu.

Krok 4

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać. Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem.

Krok 5

Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy. Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić. Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Krok 6

Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną i wystudzona margaryną, wymieszać delikatnie. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180º C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krok 7

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort makowy z wiśniami z nalewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort makowy z wiśniami z nalewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort makowy z wiśniami z nalewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort makowy z wiśniami z nalewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort makowy z wiśniami z nalewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort makowy z wiśniami z nalewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort makowy z wiśniami z nalewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto biszkoptowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej