Tort orzechowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

200 gramów

250 gramów

150 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

1 szklanka

400 gramów

400 mililitrów

300 gramów

400 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

Krok 2

Dodać cukier i cukier waniliowy po czym ubijać, aż połączą się z pianą.

Krok 3

Delikatnie wmieszać żółtka.

Krok 4

Mielone orzechy wymieszać z mąką, zmielonym biszkoptem i proszkiem do pieczenia.

Krok 5

Stopniowo wmieszać do piany.

Krok 6

Dodać oliwę.

Krok 7

Ciasto przelać do formy tortowej.

Krok 8

Wierzch wygładzić.

Krok 9

Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Krok 10

Wyjąć i zostawić w formie do wystudzenia.

Krok 11

Przygotować masę.

Krok 12

W gotującym się mleku rozpuścić cukier.

Krok 13

Następnie podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut, aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość.

Krok 14

Stopniowo wmieszać zmielone orzechy, po czym gotować i mieszać na małym ogniu jeszcze 5 minut.

Krok 15

Odstawić do wystudzenia.

Krok 16

Utrzeć 400g Kasi.

Krok 17

Wmieszać masę orzechową.

Krok 18

Dodać kieliszek spirytusu.

Krok 19

Ciasto przekroić na trzy równe warstwy i przełożyć częścią kremu.

Krok 20

Resztę rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu.

Krok 21

Boki okleić zmielonymi orzechami, wierzch ozdobić wedle uznania - np. kremem (przy pomocy cukierniczego rękawa) i połówkami orzechów. Smacznego

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort śmietanowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej