Tort Orzechowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1372

41 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto orzechowe:

8 sztuk

20 dekagramów

3 łyżki

25 dekagramów

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

masa kawowa:

1 opakowanie

1 szklanka

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

poncz:

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO ORZECHOWE: Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na puch. Ubić pianę z białek. Na żółtka wyłożyć pianę, zmielone orzechy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kawę i bardzo ostrożnie wymieszać od boków i dna naczynia ku środkowi. Wyłożyć na tortownicę i piec w temp. 180 st. C przez około 30 - 40 minut.

Krok 2

MASA KAWOWA: jajka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Kasię również utrzeć. Następnie po trochę dodawać dobrze utarte jajka z cukrem do Kasi. Po połączeniu dodać zmieloną naturalną kawę i kawę rozpuszczalną (kawę rozpuszczalną zgnieść najlepiej za pomocą wałka). Całość dokładnie zmiksować w celu połączenia składników.

Krok 3

PONCZ: zaparzyć szklankę zmielonej, naturalnej kawy, po czym ją przecedzić. Ciasto orzechowe przekroić na trzy równe części. Każdą część nasączyć zaparzoną i wystudzoną kawą, a następnie posmarować masą kawową. Przyłożony tort udekorować, np. orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
tort miś
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej