Tort owocowy z bitą śmietaną

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

9 sztuk

9 łyżek

1 łyżka

9 łyżek

1 łyżeczka

bita śmietana:

2.5 litra

6 łyżeczek

7 łyżek

null gramów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez ok. 10 min.

Krok 2

Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek z cukrem, mieszając łyżką.

Krok 3

Wlewamy do tortownicy o średnicy 32 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15-20 min.

Krok 4

Formę smarujemy Kasią.

Krok 5

Bita śmietana: Ubijamy 2 litry kremówki przez chwilę, dodajemy do niej rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę oraz cukier puder (oczywiście stopniowo dodając).

Krok 6

Biszkopt dzielimy na dwie części, większą dajemy na sam dół.

Krok 7

Warstwy: Biszkopt - bita śmietana (między to owoce). Dekorujemy owocami wg uznania.

Krok 8

Wstawiamy do lodówki i najlepiej na noc, żeby bita śmietana stwardniała. Na drugi dzień wylewamy 2 galaretki (kolor wg uznania) rozpuszczone w dwóch szklankach i czekamy, aż się stęży.

Krok 9

Dekoracja. Dekorujemy boki i górę bitą śmietaną (z 0,5l., 2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru) robimy wg przepisu wyżej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort owocowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort owocowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort owocowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort owocowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort owocowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort owocowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort owocowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej