Tort pomarańczowo-czekoladowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

540

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

36 dekagramów

45 dekagramów

1 opakowanie

2 łyżki

4 sztuki

40 dekagramów

1 opakowanie

6 łyżeczek

2 łyżeczki

15 dekagramów

1 łyżeczka

3 łyżki

3 sztuki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze wyszorować i przekroić na pół.

Krok 2

Wycisnąć sok i podzielić na 2 porcje (200 i 300 ml).

Krok 3

30 dag Kasi utrzeć z cukrem waniliowym, miodem i połową cukru.

Krok 4

Kolejno dodawać po 1 jajku.

Krok 5

Mąkę wymieszać z proszkiem, przyprawą do pierników i kakao. Dodawać do ucieranej masy na przemian z mniejszą porcją soku.

Krok 6

Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni.

Krok 7

Przestudzić, wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Krok 8

Pozostały sok zagotować z resztą cukru.

Krok 9

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 100 ml zimnej wody, wlać do gorącego soku, gotować jeszcze przez 1-2 minuty.

Krok 10

Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.

Krok 11

Przestudzić, do letniej masy stopniowo dodawać żółtka i pozostałą Kasię. Wymieszać.

Krok 12

Zimne ciasto przekroić na 4 placki, przełożyć kremem pomarańczowym.

Krok 13

Czekoladę stopić, stopniowo dolewać do ubijanej śmietany, aż powstanie gęsty krem.

Krok 14

Posmarować tort.

Krok 15

Wierzch można udekorować plastrami pomarańczy i grubymi wiórkami czekolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort pomarańczowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort owocowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej