Tort Rafaello

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

853

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

dodatki:

1

krem:

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

300 mililitrów

2 łyżki

posypka:

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować biszkopt: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru.

Krok 2

Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany.

Krok 3

Ubić. Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie.

Krok 4

Na tortownicę z wysmarowanym Kasią i posypanym mąką dnem wylać ciasto.

Krok 5

Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C.

Krok 6

Po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień biszkopt podzielić na dwie części. Każdą nasączyć alkoholem / ponczem.

Krok 7

Krem przygotować wg wskazówek na opakowaniu i podzielić na dwie części.

Krok 8

Do jednej dodać zmielone wiórki kokosowe, 2 krople aromatu kokosowego i łyżkę cukru pudru. Do drugiej dodać zmielone migdały, 2 krople aromatu migdałowego i łyżkę cukru pudru.

Krok 9

Przygotować posypkę: przesmażyć na złoty kolor na Kasi z łyżką cukru pozostałe wiórki i migdały.

Krok 10

Ostudzić.

Krok 11

Przełożenie ciasta: biszkopt - krem kokosowy - biszkopt - krem migdałowy - posypka.

Krok 12

Tort schłodzić 2 godziny przed podaniem 

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej