Tort samolot

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

175 gramów

250 gramów

1 łyżka

3 sztuki

150 gramów

50 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

wierzch:

4 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj mikserem na krem. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Mąkę zmieszaj z mąką ziemniaczaną, orzechami i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Jajka dodaj do Kasi i ciągle ucierając wsypuj mąkę. Tortownicę wysmarowaną Kasią i obsypaną mąką, napełnij ciastem. Ciasto piecz około 40 minut w 180 st. C.

Krok 3

Ciasto po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjmij z formy i odwróć do góry dnem.

Krok 4

Brzegi ostudzonego ciasta polej jednym podgrzanym w kąpieli wodnej białym lukrem.

Krok 5

Gdy zastygnie, wierzch polej lukrem niebieskim zrobionym z 2 opakowań lukru białego wymieszanego z odrobiną niebieskiego barwnika. Ponownie odstaw do zastygnięcia.

Krok 6

Na lukrze zrób cukrowymi pisakami kontur samolotu, chmurki i słoneczko. Resztą białego lukru wypełnij samolot i udekoruj go pisakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort samolot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort samolot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort samolot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort samolot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort samolot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort samolot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort samolot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort samolotTort samolot

W przygotowywaniu tortów równie ważne jak osiągnięcie odpowiedniego smaku, jest przyozdobienie wypieku. Najczęściej przyrządzane są na uroczyste okazje, nierzadko są też prezentem dla solenizanta czy jubilata. Przygotowując się do jednej z czekających Cię uroczystości, wypróbuj przepis na tort samolot, który daje możliwości różnorodnych przyozdobień, w zależności od okazji, na którą jest przeznaczony. Oprócz utartej kostki do pieczenia, mąki, cukru i jajek, do ciasta dodaj zmielone orzechy. Mają one nieco tłustą konsystencję, dzięki czemu tort nie będzie zbyt suchy, a dodatkowo zyska ciemniejszy odcień. Kluczem do uzyskania odpowiedniego efektu zdobienia, jest zastosowanie kolorowych lukrów. Brzegi polej białym lukrem, a kiedy zastygnie, na wierzch ciasta nałóż niebieski. Do narysowania na torcie konturów samolotu, użyj cukrowych pisaków w wielu kolorach – dzięki nim łatwo wykonasz precyzyjne kształty. Przy ich pomocy bez problemu stworzysz na cieście także efektowne napisy. Do dzieła!